JON ARTHUR – FROM THE MARROW

Artiest info
Website
facebook

 

De muzikale roots van singer-songwriter en multi-instrumentalist Jon Arthur (Schmidt) uit Watertown nabij Minneapolis, Minnesota liggen bij de traditionele folkmuziek die hij tijdens zijn jeugdjaren door zijn ouders kreeg ingelepeld. Zijn officiële debuutplaat “Jesus Made A Way” met daarop acht eigen composities dateert van 2016 en werd in 2019 opgevolgd door het eveneens acht songs bevattende “Come On Back”.

Dat album krijgt nu een mooie opvolger in de vorm van zijn derde studioplaat “From The Marrow” (vertaald tot ‘uit het beenmerg’) waarop hij tien nieuwe nummers brengt. Daarenboven krijgt de luisteraar nog twee geremasterde opnamen van de songs “Teeth Are Gnawing” en “Peace Tree” die hij als 19-jarige tiener al in 2008 al in demo-formaat op een album heeft uitgebracht.

Bij de opname van dit nieuwe album kreeg hij in de studio instrumentale bijstand van co-producer Matt Patrick die naast piano en synthesizers ook op basgitaar en elektrische gitaren meespeelt. Multi-instrumentalist Jon Arthur zelf speelt op deze plaat op akoestische en elektrische gitaren, basgitaar, piano, drums en keyboards en David Gerald Sutton zorgt voor aangename strijkersklanken bij het nummer “Daylight”.

Twee songs uit deze plaat nam Jon Arthur op in zijn eigen living: “Blue Tarps” en “Eagle Eyes” brengt hij dan ook in sobere akoestische gitaar-uitvoeringen die allebei eerder als demo-opnames klinken. Op de eerste video bij dit verhaal brengt hij eveneens een live-vertolking van de song “Tree Of Life” die op de cd wel in een ruimer georkestreerde versie te horen is en op de tweede video zingt Jon Arthur de folkballad “Lovesong Lullaby”, de eerste single die uit “From The Marrow” werd getrokken. Wij vinden dat er op deze plaat nog wel een paar andere tracks in aanmerking kunnen komen voor een release als single, te beginnen met de openingstrack “Library Land” die net als tweede single is verschenen, maar ook “Sweetness”, “It’s All Falling” en de emo-song “Beautiful World” mogen wat ons betreft op de betere radiostations gedraaid worden.

De algemene teneur van de liedjesteksten bij deze nummers is er echter een van ingetogen droefheid ingegeven door de huidige donkere tijden vol angst voor de toekomst. Maar er duiken ook wel enige sprankeltjes van hoop op in de songs. Als jonge familievader kan hij maar beter met een ‘alles wordt beter’-houding de nodige steun en inspiratie bieden aan zijn kinderen en dat doet deze Jon Arthur dan ook wel in een paar van zijn liedjes op dit mooie album “From The Marrow” zoals bijvoorbeeld in het bemoedigende “Just Give It A Try”.

(valsam)